Zgodovina strelskega kluba Brežice

Nazaj

Strelski klub Brežice je bil na ustanovnem zboru članov ustanovljen 22. februarja 1965 v takratnem brežiškem obratu Industrije motornih vozil Novo mesto. Zato je vrsto let nosil ime Strelska družina IMV obrat Brežice. 

Ustanovni člani so bili: Ivan Novak (predsednik), Alojz Lekše (tajnik), Anton Medved (blagajnik in gospodar), Jože Fijolič, Ivan Godler, Ivan Krošl, Ludvik Metelko, Slavko Nikolič, Jože Ostrelič, Ivan Roguljič, Ivan Sečen in Jože Šetinc.  

V občinski register društev so bili vpisani 5. maja 1965. S pomočjo sedeža tovarne v Novem mestu so dobili tudi šest zračnih pušk crvena zastava M56. Do konca leta je število članov naraslo na sedemindvajset.

1. tekmovalno obdobje

(1965 – 1972)

Strelci prve generacije so tekmovali predvsem na delavskih športnih igrah z zračno in malokalibrsko puško, kjer so v obdobju do leta 1972 praviloma redno zmagovali. Dogajalo se je celo, da so  prva tri mesta zasedle tri ekipe SD IMV Brežice, tako so bili tekmovalci med sabo izenačeni. 

Poleg omenjenih ustanovnih članov so v tistem obdobju tekmovali še: Stane Cizel, inž. Slavko Cuzi, Franc Gerjevič, Anton Hrastnik, Anton Ogorevc, Miha Ogorevc, Martin Omerzo, Ivan Omerzo st., Franc Piltaver in Franc Rožman. 

Ob nekaterih državnih praznikih (1. maj, 22. julij (dan vstaje) in 29. november (dan republike) so prirejali tudi družinska prvenstva, ki so dala veliko različnih zmagovalcev. Rekorder po številu zmag je bil Franc Piltaver iz Krške vasi.

2. tekmovalno obdobje

(1973 – 1981)

Zaradi izgradnje novih proizvodnih prostorov in delovanja obrata na treh lokacij, kot so stari obrat (danes TPV),  tovarna počitniških prikolic IMV Adria caravan (danes trgovski center Intermarket) in najeti prostori pri Rokovi cerkvi (danes salon pohištva) so se povezave med strelci povsem porušile, kar je imelo za posledico velik rezultatski padec. Veliko tekmovalcev prve generacije je namreč prenehalo tekmovati, novi še niso bili zadosti dobri. Tu in tam so kakšno mesto na zmagovalnih stopničkah ujeli  po letu 1976, vendar nobene zmage.

3. tekmovalno obdobje

(1982 – 1988)

Za preporod društva je v začetku 80-tih let preteklega stoletja poskrbel v Dobovo priženjen odličen strelec Sevničan Janez Krajnc, ki mu je v tekmovalno ekipo  uspelo pritegniti nadarjene strelce Slobodana Manojlovića, Milana Krajnca, Ernesta Sečna, Željka Strukarja, Draga Cizlja in Roberta Zidariča. Ta generacija je na občinski ravni s serijsko zračno puško (občinska liga, delavske športne igre, občinska prvenstva, občinska zlata puščica) znova začela nizati zmage, eno posamično zmago so dosegli tudi na regijskem prvenstvo, ekipno pa višje od 2. mesta niso zmogli, zaradi česar jim uvrstitev ekipe na državno prvenstvo ali v državno ligo ni uspela.

4. tekmovalno obdobje

(1989 – danes)

Zato pa je bilo vse drugače v času 4. tekmovalnega obdobja.  Za krmilo je kot trener in kot predsednik poprijel Ernest Sečen in k vadbi pritegnil osnovnošolce ter že nad 20 let starega Roberta Kranjca. 

Strelska družina IMV obrat Brežice se je preimenovala v Strelski klub Brežice in iz puškarskih disciplin smo se v večji meri preusmeril na pištolske. Uspehi, na katere v preteklih treh obdobjih ni bilo mogoče niti pomisliti, so se naenkrat začeli kar nizati.

Od leta 1991, ko je  prvi državni prvak iz vrst našega kluba na zadnjem DP Jugoslavije v Zadru z zračno pištolo postal Robert Kranjc, do danes, so naši tekmovalci in tekmovalke ekipno in posamično na državnih prvenstvih dosegli kar 62 zmag, postavili ali izenačili 22 državnih rekordov, v državnih ligah za pokal Slovenije zabeležili 31 končnih zmag ter dvakrat osvojili Pokal Slovenije v skupni uvrstitvi v disciplini zračna pištola, poleg tega pa zabeležili 210 nastopov za slovensko državno reprezentanco. Največ, po 38, Sara Ščuri in Vesna Kržan.

V tem obdobju je prišlo v klubu do še ene velike spremembe. V sezoni 2018/19 se je dolgoletni trener in predsednik kluba Ernest Sečen odločil predati ti najodgovornejši funkciji mlajšim. Glavni trener je tako  postal Robert Ferenčak, predsednica pa Lidija Rus. 

49. dvoboj rerezentanc Slovenije in Hrvaške

Uspehi

Na najvišji stopnički državnih prvenstev je posamično ali ekipno do leta 2022 stalo kar 44 naših tekmovalk in tekmovalcev

Kontakt

Strelski klub Brežice

Modri

Cert ID: 0044/00047

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Strelski klub Brezice
Matična številka: 5247179000